سلام دوستان، سمیه کریمی هستم. مدرس زبان انگلیسی و آیلتس و مدیر آموزشی دپارتمان انگلیسی. در این مقاله تصمیم دارم تا به درخواست شما درباره Needs analysis (تحلیل نیازها زبان آموزان) صحبت کنم.
تئوری Needs analysis برای اولین بار در سال ۱۹۲۰ توسط مایکل وست معرفی شد و بعد از اون دوباره در سال ۱۹۷۰ در نتیجه مطالعاتی دقیق مورد توجه قرار گرفت. حتی بعدها از این مبحث به عنوان مهمترین ویژگی ESP یا English for specific purposes توسط والترز در سال ۱۹۸۷ اسم برده شد.
تحلیل نیازها زبان آموزان به شما کمک می کنه تا انگیزه های متنوع زبان آموز هاتون رو از یادگیری زبان، ترحیحاتشون در نوع یادگیری، شرایط خاصی که قرار هست از اون زبان استفاده بکنند رو بفهمید و با توجه به این اطلاعات بتونید بهترین، مناسب ترین و کاربردی ترین متریال، اکتیویتی ها و روش آموزش رو برای اونها انتخاب کنید.
روش های متنوعی برای تشخیص و تحلیل نیازهای زبان آموزان وجود داره. روش هایی رسمی مثل طراحی پرسش نامه یا روش های غیر رسمی تر از طریق گپ زدن یا فعالیت ها و اکتیویتی های دوستانه در طول زمان. ولی به طور کل سه روش اصلی برای رسیدن به این هدف وجود داره.
شما می تونید با استفاده از هر کدام از این روش ها به تنهایی یا با استفاده از ترکیبی از دو روش یا هر سه به هدفتون برسید.
در این نوع تحلیل نیازها روش های متنوعی برای طراحی پرسش نامه وجود داره. مثل:
-پر کردن پرسش نامه در رابطه با شغل، علایق، تجربیات گذشته در یادگیری و ….
-انتخاب بهترین گزینه.
-جاهای خالی رو پر کنند یا جملات و کامل کنند.
-گزینه ای که درباره اونها درست نیست و خط بزنند.
-تصویر یا نموداری که استفاده اونها رو از زبان نشون می ده رو انتخاب کنند. مثل تصویر یک تماس تلفنی یا احوال پرسی ساده بین دو نفر.
-نوشتن یک پاراگراف یا یک مقاله درباره یک موضوع خاص، مثل: مشکلات و سختی های یادگیری زبان از نظر شما و یا دلایل شما برای یادگیری زبان.
-ازشون بخواید یک نامه برای معلم شون بنویسند.
یکی از بهترین روش ها برای تحلیل این نیازها طراحی تعدادی سوال ست. این سوالات رو می شه به صورت شفاهی و از طریق یک اینترویو از زبان آموز پرسید یا به صورت کتبی. برای طراحی این سوالات بهتره از WH questions استفاده کنید تا بیشتر از Yes/ No questions.
سوالاتی هستند که از WH question words در اونها استفاده می شه و در جواب اونها اطلاعات دقیقی خواهیم گرفت.
چند نمونه از سوالات پیشنهادی:
-از زبان آموزهاتون به صورت گروهی یا انفرادی یک اینترویو بگیرید.
-اکتیویتی هایی طراحی کنید که بر موضوع خاصی و مباحثی متمرکز باشه.
-به زبان آموزهاتون یک لیست یا مثلا منو بدید و از اونا بخواید تا چند آیتم رو انتخاب یا رد کنند و برای تصمیم شون دلیل بیارن.
-ازشون بخواید تا پیشنهاد شون درباره چیزهایی که دوست دارند در درس های آینده یاد بگیرند رو، خیلی دوستانه با شما مطرح کنند.
-در پایان کلاس درباره کیفیت و رضایتشون از کلاس فیدبک بگیرید.
-اگر کلاس خصوصی دارید قبل از شروع کلاس کورس بوک بهشون معرفی کنید و نظرشون رو بپرسید.
-برای طراحی پلن درس آینده ازشون نظر خواهی کنید و کمک بگیرید.
-یک ایونت دوستانه طراحی کنید و درباره نیازهاشون صحبت کنید.
بهترین زمان برای تشخیص و تحلیل نیازها، نقاط ضعف و قوت زبان آموزهاتون، سطح زبانشون، observe اونها در حین انجام یک کار گروهی و گوش دادن به اونها ست.
می تونید ازشون بخواین نمونه ای از متریالی که در محل کار باهاش سرکار دارند و بیارن مثل بروشور، مجله و…..
با انجام تحلیل نیازها شما می تونین به چند نکته دست پیدا کنید.
برای آموزش هر مبحثی روش های متنوعی مثل استفاده از کورس بوک ها، مباحثه و دیسکاشن، انجام تمرینات و غیره وجود داره. و به همین شکل هم روش های زیادی برای ارزیابی پیشرفت زبان آموز ها از قبیل امتحان، چک کردن درک مطلب، تمرینات رایتینگ، اسپیکینگ و غیره وجود داره. با استفاده از تحلیل نیازها در ابتدای ترم و ارزیابی زبان آموزان در پایان ترم می تونید متوجه بشید که چقدر به هدفی که در ابتدا بر اساس تحلیل نیاز ها چیدین، رسیدید.
در پایان امیدوارم این مقاله براتون مفید بوده باشه و با کمک این مطلب بتونید زبان آموزان تون و نیازهاشون رو بهتر بشناسید. تا بتونید برنامه ریزی دقیق تر و مناسب تری براشون داشته باشید، تا هم شما و هم اونها به هدف و نتیجه دلخواه تون برسید.
سلام عالی بود ممنون.