بستن سبد خرید

معرفی روش Dogme یا unplugged در تدریس زبان انگلیسی

زمان مطالعه: 5 دقیقه ۱۴ ژانویه ۲۰۲۱ ۱۲ دیدگاه

سلام من سمیه کریمی هستم، مدرس زبان انگلیسی و آیلتس و امروز تصمیم دارم درباره یکی از روشهای نوین آموزش زبان برای شما بنویسم. اسم این روش آموزش زبان Dogme هست.

 

چرا باید به دنبال روش های جدید تدریس باشیم؟

همه ما درباره اهمیت زبان دوم، یادگیری اون و تاثیرش در زندگیمون چه در حال حاضر و چه در آینده مطلع هستیم. اهمیت این موضوع و بالاخص یادگیری زبان انگلیسی به عنوان زبان بین المللی باعث شده تا سالها درباره چگونگی تدریس و یادگیری اون و همینطور بهترین روش، تحقیق و مطالعه بشه به شکلی که در دنیای امروز هر کس به صرف داشتن دانش کافی در اون زبان مجاز به تدریس نیست و صلاحیت تدریس زبان در گرو داشتن دانش کافی درباره اون زبان به علاوه مسلط بودن بر مهارتهای و روشهای استاندارد تدریس هست. تمام معلمین موفق زبان سالهای زیادی رو وقف یادگیری اون زبان و بعد آموختن روشهای درست تدریس کردند. (قبلا در مقاله ای روش ALM در تدریس زبان معرفی شده.)

در سالهای گذشته روشهای متفاوت و مختلفی برای تدریس ارائه شده و وجه مشترک اکثر این روشها داشتن یک منبع مشخص به عنوان کتاب کورس بوده.

اخیرا روشی جدید برای آموزش زبان ارائه شده که تفاوت مهمی با روش های قبلی داره و به همان اندازه که طرفدار داره به همون اندازه هم مخالف و منتقد.

 

روش آموزش زبان Dogme چه روشی است؟

روش آموزش زبان Dogme ، روشی هست که تصمیم دارم امروز برای شما در موردش توضیح بدم.

در این روش منحصر و متفاوت بر خلاف روش های متداول، کتاب کورس یا منبع مشخصی برای تدریس وجود نداره! طرفداران و بنیانگذاران این روش معتقدن که در روشهای قبلی وجود یک منبع مشخص و عموما سنگین یک امتیاز منفی محسوب میشه. این گروه از مدرسین معتقدن که  چنانچه یک زبان آموز به مطالب اون کتاب علاقه نداشته باشه، باید مطالب آموزشی بر اساس علایق و نیازمندی های اون شخص یا اشخاص خاص انتخاب بشه.

به طور مثال یک کلاس زبان انگلیسی رو در نظر بگیرید که قرار هست در اون درباره اخبار صحبت بشه. در این کلاس معلم طبق روال کتاب  روی ساختارها، کلمات و اصطلاحاتی کار میکنه که در اون متریال یا منبع آورده شده.

و حالا…

در کلاس Dogme چه اتفاقی میوفته ؟

در کلاس Dogme هیچ منبع، سورس یا کتابی وجود نداره به غیر مطالبی که خود زبان آموزان یا مدرس با خودشون به سر کلاس آوردند. در این کلاس معلم در طول کلاس با مشارکت زبان آموزان انتخاب میکنه که چه مطالب، ساختار، کلمه و یا اصطلاحاتی در طول این جلسه و با چه اولویتی آموزش داده بشه و در حقیقت مدرس در نقش فراهم کننده شرایط برای یادگیری عمل میکنه.

سه هدف اصلی این روش شامل تدریس در غالب گفتگو، مکالمه و اسپیکینگ، حذف کتابهای کورس و تکنولوژی و همراه شدن با جریان کلاس و زبان آموزان به جای محدود کردن معلم به آمادگی های قبلی هست.

ویژگیهای خاص این روش:

یادگیری بر پایه اسپیکینگ، مکالمه و ارتباط

تغییر نقش معلم به عنوان رکن اصلی کلاس به فراهم کننده و کمک کننده

نکات مثبت این روش:

آزادی بیشتر برای مدرسین و زبان آموزان در انتخاب مطالب

هماهنگ شدن سرعت آموزش با سرعت یادگیری زبان آموزان در غیبت سیلابس فیکس و کتاب کورس

تمرکز برای بخشهای مختلف زبان براساس نیاز و صلاح دید مدرس و زبان آموزان

خلاقیت بیشتر در آموزش و درنتیجه یادگیری موثرتر

زمان و فرصت بیشتر برای مکالمه و برقراری ارتباط

زبان آموزان بیشتر با زبان درگیر خواهند بود و کنترل بیشتری بر یادگیری خود خواهند داشت که این موضوع باعث افزایش انگیزه یادگیری میشه.

انتقادها و ضعفها:

در نبود متریال، سورس و پلن، این روش میتونه برای مدرسین تبدیل به یک چالش بشه.

زبان آموزان در زمان امتحان و ارزشیابی سیلابس مشخصی نخواهند داشت.

برای معلمین non-native نبود یک منبع استاندارد میتونه بسیار مشکل ساز بشه مخصوصا مدرسینی که به استفاده از کتاب عادت کردند.

نمونه لسن پلن در روش Dogme:

Main aim: listening and speaking

Level: A2-C2

Time: 1 hour

اهداف :

مرور معانی و تلفظ کلمات بر اساس یک تاپیک انتخاب شده توسط زبان آموزان

تمرین مهارت اسپینکینگ و تعریف داستان و همینطور مهارت بحث

تمرین مهارت لیسنینگ و رایتینگ

معرفی در کلاس Dogme:

موضوع این درس میتونه هر موضوعی باشه. در ابتدا از زبان آموزان بپرسید که چه چیزهایی درباره این تاپیک میدونند.

Warmer:

از زبان آموزهاتون بخواید تا تمام کلمات و اصطلاحات مرتبط با تاپیک که بودند رو بنویسند. فراموش نکنید که بهشون تایم بدید.

Brainstorming:

حالا بهشون ۵ دقیقه تایم بدید تا نوشته هاشون رو توی گروه با هم مقایسه کنند.

حالا در کلاس ازشون بخواید تا به همه بگن که چه کلمات و اصطلاحاتی رو نوشتند. شما هم بعضی از اون کلمات و اصطلاحات رو روی برد بنویسید.

حتما تلفظ و استرس کلمات روی برد رو با بچه ها چک کنید.

Task 1: 10 minutes

بچه ها رو توی گروه بذارید و ازشون بخواید تا اطلاعات روی برد رو دسته بندی کنند. این دسته بندیها میتونند بر اساس معنی، ساختار کلمات و یا موضوع باشند.

Task 2: 30 minutes

در این قسمت با توجه به تاپیک میتونید بحث راه بیندازید. مثلا اگر موضوع رو وسایل نقلیه در نظر بگیریم، این جمله رو بهشون بدید و بچه ها رو به دو گروه موافق و مخالف تقسیم کنید. به دو گروه ۱۰ دقیقه زمان برای بحث و آوردن دلیل برای موافق یا مخالف بودن، بدید و در نهایت دو گروه در کلاس برای نظرشون دلایل رو بیان کنند. حالا میتونید بچه ها رو در گروه های دونفره  یک موافق و یک مخالف بذارید و ازشون بخواید تا با بحث همدیگر رو متقاعد کنند و در پایان نتایج رو با کلاس به اشتراک بذارند.

دادن فیدبک و تصحیح اشتباهات رو فراموش نمی کنیم؛ که باید در پایان بحث و بر اساس نوتهای مدرس از اشتباهات زبان آموزان در طول اسپیکینگ، انجام بشه.

Task3: 30 minutes

از قبل متنی کوتاه و مرتبط به موضوع را انتخاب کنید.

تعدادی سوال درباره متن طراحی کنید و اون سوالات رو در اختیار زبان آموزانتون قرار بدید.

معلم متن رو با صدای بلند و سرعتی نسبتا آروم برای بچه ها بخونه و ازشون بخواد سوالات رو جواب بدن. بعد جوابهاشون رو با هم گروهی‌شون چک کنند و بعد با کل کلاس به اشتراک بذارند. حالا متن رو دوباره بخونید و از بچه ها بخواید تا کلمات کلیدی متن رو بنویسند. پس از چک کردن دوباره متن رو بخونید و اجازه بدید تا بچه ها کلمات کلیدی بیشتری به نوتهاشون اضافه کنند.

در این قسمت به بچه هاتون تایم بدید و ازشون بخواید با استفاده از کلمات کلیدی و حافظه شون متن رو با کمک همکلاسیشون بنویسند. ممکنه کمی متفاوت بنویسند ولی مهمه که بتونند همون مفهوم رو برسونند.  نوشته های گروه ها رو با هم عوض کنید تا بچه ها متن گروه های دیگه رو بخونند و بعد تفاوتها رو به بحث بذارید.

Cooler:

برای این قسمت می تونید یک بازی یا activity با استفاده از کلمات طراحی کنید. می تونید ازشون بخواید تا روی تیکه های بریده شده کاغذ رنگی کلماتی که یاد گرفتند رو بنویسند. حالا ورقه ها رو بر بزنید، بچه ها رو تو گروه بذارید، به هر گروه تعدادی مشخص ورقه بدید و ازشون بخواید معانی کلمات نوشته شده رو با هم مرور کنند.

در پایان امیدوارم این مطلب و پست براتون مفید باشه و اطلاعاتی به اطلاعات گذشته شما اضافه شده باشه. به شخصه معتقدم که از این روش شاید نه به عنوان یک روش کامل اما به عنوان یک تنوع و جلوگیری از کسل کننده شدن روال آموزش بد نباشه تا هر از گاهی از این روش کمک بگیریم. شما هم اگر تجربه، اطلاعاتی یا نظری در رابطه دارین در قسمت کامنتها با ما به اشتراک بذارید. به زودی با مطلب جدیدی با شما خواهم بود.

 

نظرتون چیه؟

نظرتون درباره این مطلب چی بود؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


    من هم تازه تدریس رو شروع کردم و از این روش استفاده می کنم و تا الان نتیجه مثبتی داشته، ممنون از اطلاعاتتون.

    عالی بود. ممنون از اطلاعات مفیدتون.??

    این روش رو من در فضای اسکای روم هم استفاده کردم و تا حد زیادی نتیجه گرفتم. ولی خوب به صورت حضوری تأثیری چند برابر خواهد داشت..

    سلام خانم کریمی عزیز. مدرس زبان انگلیسی هستم و مدت دو سال هست که در یک مدرسه به عنوان معلم مکالمه زبان استخدام شدم. دقیقا با استفاده از روش ذکر شده توسط شما(dogme) این دو سال رو پیش بردم و برای هر جلسه ام لسن پلن مخصوصی نوشتم. و از طرفی با ایجاد بازی و تلفیق مهارت ها با هم از همکاری با شاگردانم بسیار نتیجه گرفتم. این روش درسته که سخت تر از روش های کورس بیس هستن اما خلاقیت بسیاری لازم دارن و می تونم بگم که برای تسک های هر جلسه من میرم سراغ روش های جدید و امتحان شده و کتاب ها. یعنی کاملا معتبر و با محتوا که واقعا اگر کسی علاقه نشون بده براش مفید خواهد بود.

    سلام . چه عالی ??. من هم سالها بدون داشتن آگاهی قبلی از همین روش در کلاسهای فری دیسکاشنم استفاده کردم و به نظرم هم برای معلم لذت بخشه و هم بچه ها و دقیقا فرصت خوبی برای به کاربردن خلاقیته ??

    روش جالبی هست،
    حتی وقتی کتابی رو هم تدریس میکنیم گاهی لازمه متکی به اون نبود و دانش‌آموزان رو با مباحث اضافه به چالش کشید و لحظات تدریس و آموزش رو شیرینتر کرد

    سلام وخیلی ممنون روش جالبی هستش برای تنوع .ولی در حال حاضر که آموزش ما مجازی شده به راهکارهایی نیازداریم که ازطریق مجازی بچه ها رو بتونیم تو کلاس نگه داریم وکمکشون کنیم که کلاس خسته کننده نباشه ،ممنون میشم راهنمایی بفرپایید.

    سلام دوست عزیز . این روش خودش به تنهایی تنوع زیادی با همراه داره. شاید نه به عنوان یک روش ثابت ولی هر از گاهی میتونه برای بچه ها جذاب باشه چه در کلاس حضوری و چه آنلاین. برای استفاده از این روش اگر به کلیات تدریس آنلاین آگاه باشین، مشکلی پیش نمیاد.

    بسيار جالب و كاربردي است، حتي من فكر مي كنم مي توانم در تدريس فيزيك هم به صورت مشابه از اين روش استفاده كنم

پشتیبانی آنلاین در
2 پشتیبان آنلاین